1- ورود به دنیای زیستفناوری

1-1 زیستفناوری چیست و چرا باید به آن اهمیت داد؟
زیستفناوری، دانش استفاده از موجودات زنده یا بخشی از آنها (مانند DNA یا پروتئین) برای تولید محصولات مفید است. با وجود اهمیت بسیار زیاد زیستفناوری و توجه به این حوزه به ویژه در 25 سال اخیر، هنوز هم بسیای از مردم، حتی افراد تحصیل کرده و متخصص جامعه، از اهمیت آن چیزی نمی دانند. یکی از اهداف ما برای آموزش این حوزه، رسیدن به روزی است که هیچکس در جامعهی ما نپرسد «زیستفناوری چیست؟»
1-2 اهمیت زیستفناوری در چیست؟
فرایندهای زیستفناوری در حوزههای بسیار متعددی مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور مثال این دانش نه تنها در پیشرفتهای عظیم حوزهی سلامت، شامل تولید داروها، واکسنها و کیتهای تشخیصی جدید نقش بهسزایی داشته است، بلکه در حوزههای دیگری نظیر کشاورزی، پیدایش سوختهای جایگزین، کشف الیاف نوین برای صنعت پوشاک و حوزهی جرمشناسی قضایی نیز تاثیرگذار بوده است.
1-3 آیا زیستفناوری دانش جدیدی است؟
نه! زیستفناوری یکی از قدیمی ترین فناوری هاست. بهطورمثال، این دانش از هزاران سال پیش برای تولید نان و پنیر مورد استفاده قرار گرفته است.
1-4 چرا چیز زیادی از این دانش نشنیده ایم؟
زیستفناوری از دهه 1970 رشد چشمگیری داشته است و از آن زمان تاکنون اکتشافات زیستی در کنار فناوری منجر به پیشرفتهای عظیمی شدهاند. با اینحال، از آنجایی که بسیاری از بزرگسالان امروزی تحصیلات تکمیلی خود را پیش از انقلاب زیستفناوری به پایان رساندهاند، از اهمیت این علم بیخبراند.
1-5 تاثیر زیستفناوری بر دانش آموزان چگونه است؟
مشاغل فوقالعادهای در زیستفناوری منتظر شماست! این حوزه بهطور چشمگیری در حال پیشرفت است و در سراسر دنیا، تعداد مشاغل در بعضی از بخشها، مانند مهندسی بافت و پزشکی بازساختی، از تعداد کاربران بسیار بیشتر است.
1-6 هدف از آموزش دانش آموزان چیست؟
آموزش پایهای و ریشهای بهترین راه برای شکوفایی استعداد ها، تثبیت یادگیری و تصمیمگیری بهتر و عاقلانه تر دانش آموزان برای ورود به رشتههای دانشگاهی است. در این قبیل آموزش ها، ابعاد مختلف زیست فنانوری به دانش آموزان ارائه شده و برای ادامهی راه مورد تشویق و حمایت مدرسین و مشاورین قرار میگیرند.
حوزهی زیستفناوری پزشکی دربرگیرندهی پژوهشها و فناوری هایی است که در حیطهی پزشکی، کشاورزی و صنایع داروسازی مورد استفاده قرار میگیرند. زیستفناوری پزشکی به عبارتی، شامل استفاده از سلولهای زنده و یا محصولات سلولی به منظور مطالعات پزشکی، تولید محصولات دارویی و محصولات تشخیصی است که به درمان و پیشگیری از بیماریها کمک میکند.
زیست فناوری پزشکی با بهکارگیری روشهای نوین و روبهرشد، پزشکان را در پیشگیری، تشخیص و درمان انواع بیماریها یاری میدهد.
کاربردهای سنتی زیستفناوری در قرون گذشته، تولید محصولات غذایی نظیر نان، سرکه، ماست و پنیر بودهاست اما بعدهها زیست فناوران با پیشرفت در حوزهی پزشکی اقدام به تولید آنتیبیوتیکها و پروتئینهای حیاتی نظیر انسولین انسانی و اینترفرون کردهاند و هماکنون با پیدایش فناوری DNA نوترکیب، دستکاری ژنها و انتقال ژن از یک موجود زنده به دیگری یا به عبارت دیگر مهندسی ژنتیک، ظرفیت بهرهگیری از این فناوری به گونهی فزایندهای افزایش یافتهاست.
دیدگاهتان را بنویسید