1- از زیست فناوری غذایی چه میدانید؟

همهی ما این روزها شاهد پیشرفت چشمگیر صنایع غذایی هستیم. شاید بتوان گفت زیست فناوری نقش اصلی را در این پیشرفتها ایفا کرده است. گیاهان و جانوران اصلاح شده از نظر ژنتیکی در بهبود طعم، ماندگاری و ارزش غذایی محصولات مورد استفاده قرار می گیرند. از سویی دیگر مخمرها و باکتریهای اصلاح شده از نظر ژنتیکی نیز در تولید آنزیمها و بسیاری از محصولات غذایی به ما کمک میکنند. این گروه از محصولات غذایی همگی با استفاده از تکنیکهای زیست فناورانه علی الخصوص مهندسی ژنتیک تولید می شوند. در همین راستا، هدف مهندسی ژنتیک وارد کردن ژن خارجی دلخواه به یک موجود است. ورود ژن خارجی عموماً به منظور ارتقای کیفیت و کمیت محصولات غذایی صورت میگیرد. با افزایش میزان تولید در واحد سطح، در نهایت این تکنیکها موجب ریشهکن شدن گرسنگی و قحطی در کشورهای جهان سوم به ویژه آفریقا خواهند شد.

در کنار همه ی جنبههای مثبت این حوزه، نگرانیهایی نیز وجود دارند. از جمله این که تغییر در DNA ارگانیسمها می تواند پیامدهای مثبت، خنثی و یا منفی در برداشته باشد و به نتایج غیر منتظره ای، از جمله تاثیر بر سلامت بدن، منتهی شود. بعضی از افراد به خاطر وجود این نگرانیها و خطرات احتمالی به حوزه ی زیست فناوری غذایی منتقد هستند. همچنین «طبیعت گرایان»[1] از مخالفان این حوزه هستند. آنها معتقدند مهندسی ژنتیک نوعی دستکاری در طبیعت است.

شاید بتوان گفت بیشترین بار در حوزه ی زیست فناوری دارویی و زیست فناوری غذایی بر دوش میکروارگانیسمهاست؛ همان موجودات میکروسکوپی که گاهی اوقات موجب بیماری و حتی در مواردی منجر به مرگ می شوند. آنها همه جا هستند؛ در آب، خاک و هوا و حتی غذا و بدن ما به وفور یافت می شوند. از میکروارگانیسمها در حوزه ی غذا و دارو، برای تولید داروهای کارآمدتر و مواد غذایی مفیدتر با کیفیت و کمیت بیشتر استفاده میشود. بنابراین در ادامه به معرفی میکروبها، زیستگاه و نقش آنها در صنایع غذایی و دارویی می پردازیم.
[1] naturalists
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام خسته نباشید
من یه سوالی دارم
گرایش های صنایع غذایی و دارویی از هم جدا هستن؟؟